Kupole muzea Louvre v Abú Zabí, Spojené arabské emiráty

Projekt zákazníka

Statika a konstrukce Statický výpočet a závěrečný návrh
Waagner-Biro Stahlbau AG
Vídeň, Rakousko
www.waagner-biro.com

Inženýrské kanceláře
Werkraum Wien Ingenieure
Vídeň, Rakousko
a
Handel Engineering GmbH
Graz, Rakousko
www.handelengineering.com

Geometrie a konstrukce
Buro Happold Engineering
www.burohappold.com
Architekt Ateliers Jean Nouvel
Paříž, Francie
www.jeannouvel.com
Investor Vlastník nemovitosti TDIC
Abú Zabí, Spojené arabské emiráty

Délka: ca 180 m | Šířka: ca 180 m | Výška: ca 26 m
Nelineární efekty: plastické klouby
Uzly: 2 805 | Pruty: 10 976 | Průřezy: 30

V roce 2015 bude dokončený nový architektonický skvost s kupolí, muzeum Louvre v Abú Zabí, hlavním městě Spojených Arabských Emirátů. Konstrukce kupole o průměru 180 metrů je vyrobena z oceli a zastřešuje novou místní pobočku muzea Louvre v Paříži.

Nové muzeum bylo navrženo slavným francouzským architektem Jeanem Nouvelem. Rakouská společnost Waagner-Biro z Vídně byla zodpovědná za statický výpočet a provedení kopule.

Konstrukce

Kupole je uložena pouze na čtyřech podporách ve vzdálenosti 110 metrů, což vytváří dojem, že se střecha vznáší nad spodním pavilónem muzea. Záměrem střešní krytiny, sestávající se z několika vrstev hliníkových profilů, je vytvořit podobné světelné podmínky, které jsou v orientálním bazaru, kde úzké uličky zakrývají tkané koberce. Tímto způsobem je nosná konstrukce kopule opticky zatlačena do pozadí.

Konstrukční systém je založen na prostorovém rámu skládající se z přibližně 11 000 prutových prvků a průměrnou délkou 4‑5 m každého prvku. Prostorová síť z trojúhelníků a čtyřúhelníků byla vytvořena společností Buro Happold.

Konstrukce je podepřena čtyřmi nastavitelnými kulovými ložisky. Při modelování bylo důležité zohlednit jejich třecí odpor a vratnou sílu podpory.

Zatížení, které působí na statickém modelu, bylo důkladně analyzováno statiky z kanceláře Waagner-Biro, kteří to též konzultovali s projektanty. Například byl uvažovaný přenos lokálního zatížení zavěšenou servisní sítí pro údržbu. Při vstupu servisního technika dojde k dodatečnému příčnému zatížení některých prutů.

Důležitým úkolem bylo získat ideální tvar kupole, která se viditelně neprohne po dokončení stavby. Proto se kupole musela montovat s určitým nadvýšením. Kromě podílu deformace z vlastní tíhy se musel zvážit další efekt. V průběhu času způsobují tolerance ve spojích prutů prokluz spoje, což vede k dalšímu zvýšení průhybu kupole.

Waagner-Biro: „Kupole muzea Louvre v Abú Zabí jako nová ikona v architektuře ocelových konstrukcí.”

Použité programy

Kontakt

Kontakt

Máte dotazy nebo potřebujete poradit?
Kontaktujte nás nebo využijte stránky s často kladenými dotazy.

+420 227 203 203

info@dlubal.cz