Wood Carving Workshop in Val Gardena, Italy

Customer Project

Structural Engineering Lignaconsult Schrentewein & Partner GmbH
Bolzano, Italy
www.lignaconsult.com
Construction Ligno System KG of Sacco M. & Co.
St. Ulrich in Val Gardena, Italy
www.lignosystem.it
Architect bergmeister architekten
Brixen, Italy; Vienna, Austria
www.bergmeisterwolf.it
Investor Ulrich Perathoner KG-SAS
St. Ulrich in Val Gardena, Italy
www.ulpe.com

Length: ~ 44 m | Width: ~ 20 m | Height: ~ 10 m
Number of Nodes: 1,066 | Members: 1,243 | Surfaces: 161 | Finite Elements: 14,640 | Materials: 6 | Cross-Sections: 6

An extraordinary project was born when the architectural office bergmeister-wolf designed a new workshop for wood carving art in Val Gardena, South Tyrol.

As the triangulated facade could be used only partially for load application, the building represented a great challenge for the responsible timber construction engineer. But the Italian Dlubal Software customer Schrentewein & Partner mastered the task by primarily using the building's inside parts for transferring loads.

Construction

The facade of the building brings to mind carvings in a block of wood, which can be appreciated from both outside the structure and also from the inside.

The rooms for exhibition and sales are in the first floor. The workshop for the sculptors and painters (painting the wooden figures) is located on the upper floor. In addition, a large apartment was set up in the attic.

Another difficulty for the structural engineers was the fact that the first floor includes only a few walls, and only a few walls in the building stand upon each other. Schrentewein & Partner found the following solution: They designed almost every wall in the upper floor as a wall‑like deep beam consisting of cross‑laminated timber.

The longest wall has a length of 13.7 m. The walls in the upper floor carry the loading from the floor and ceiling of that floor and transfer the loading to the walls and columns made of steel round pipes on the first floor.

The ceilings like the load-bearing interior walls consist of cross‑laminated timber. They were designed as continuous beams to keep the deflections within the limits. The ceiling is concentrically supported by several columns in the first floor.

As stiffening walls are missing in the first floor, the ceiling above was built very stiff (t=20 cm). It transfers the stiffening loads onto the staircase core that is asymmetrically arranged and made of reinforced concrete.

Program Used for Structural Analysis

Contact us

Contact to Dlubal

Do you have any questions or need advice?
Contact us or find various suggested solutions and useful tips on our FAQ page.

+49 9673 9203 0

info@dlubal.com