Aquatic Center in Courchevel, France

Customer Project

25. September 2015

France RSTAB Steel Structures Buildings

Structural Engineering Engineering office
Bollinger+Grohmann Engineers
Paris, France
Architect Auer + Weber + Assoziierte
Stuttgart, Munich, Germany
Investor City of Courchevel, France

The aquatic center at Courchevel was opened in the 2015/2016 winter season.

It is located in the department Savoie and lies within the leisure center Grandes Combes, at the entrance to the Courchevel skiing area.

Due to the complexity and the size of the project, the architects opted for a large grass‑covered roof. The roof adapts perfectly to the topographic, climatic and environmental constraints and contributes to the continuity of the landscape.


A roof of 120 x 80 m covers the interior spaces where terraces and pools are arranged on different levels. The supports of the roof have a distance of 29 m at some locations, the cantilevered beams can reach up to 17 m in length.

Due to its location, the calculation of snow loads and the seismic design were particularly important. In order to withstand heavy snow loads and seismic variations, the construction consists of a network of crossed truss girders with a static depth of 2 m and four locations above which shells open to the south providing the necessary light for the interior rooms.

Furthermore, two pedestrian bridges have been built to connect the roof with the surrounding mountains.

Programs Used for Structural Analysis

Contact us

Contact to Dlubal

Do you have any questions or need advice?
Contact us or find various suggested solutions and useful tips on our FAQ page.

+49 9673 9203 0