Pracownia rzeźbiarska w Val Gardena, Włochy

Projekt klienta

Statyka i konstrukcja Lignaconsult Schrentewein & Partner GmbH
Bolzano, Włochy
www.lignaconsult.com
Budowa Ligno System KG of Sacco M. & Co.
St. Ulrich in Val Gardena, Włochy
www.lignosystem.it
Architekt bergmeister architekten
Brixen, Włochy; Wiedeń, Austria
www.bergmeisterwolf.it
Inwestor Ulrich Perathoner KG-SAS
St. Ulrich in Val Gardena, Włochy
www.ulpe.com

Długość: ~ 44 m | szerokość: ~ 20 m | wysokość: ~ 10 m
Węzły: 1,066 | pręty: 1,243 | powierzchnie: 161 | elementy skończone: 14,640 | materiały: 6 | przekroje: 6

Niezwykły projekt narodził się, gdy biuro architektoniczne bergmeister-wolf zaprojektowało nową pracownię rzeźbiarską w Val Gardena (Południowy Tyrol). 

Budowa była wyzwaniem dla projektanta konstrukcji drewnianych, ponieważ z uwagi na to, że budynek składa się z form trójkątnych, mógł być jedynie częściowo obciążony. Włoska firma Schrentewein & Partner (klient firmy Dlubal) rozwiązała to zadanie tak, że wykorzystała wewnętrzne części budynku do przenoszenia obciążeń.

Konstrukcja

Elewacja budynku przywodzi na myśl rzeźbienia w bloku drewna, które można podziwiać zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz konstrukcji.

Pomieszczenia przeznaczone na wystawy i sklep znajdują się na pierwszym piętrze. Pracownia dla rzeźbiarzy i malarzy (malujących drewniane figury) jest umieszczona na górnym piętrze. Ponadto na poddaszu znajduje się duże mieszkanie.

Kolejnym problemem dla inżynierów był fakt, że na pierwszym pietrze znajduje się tylko kilka ścian i tylko kilka ścian w budynku jest ustawionych jedna nad drugą. Schrentewein & Partner znaleźli następujące rozwiązanie: prawie każda ściana na górnym piętrze została zaprojektowana jako przypominająca ścianę krokiew koszowa, składająca się z drewna klejonego krzyżowo.

Najdłuższa ściana ma długość 13.7 m. Ściany na górnym piętrze przejmują obciążenie z piętra i stropu tego piętra i przenoszą na ściany i słupy znajdujące się na pierwszym piętrze, wykonane ze stalowych okrągłych rur.

Stropy, tak jak wewnętrzne ściany nośne, zbudowane są z drewna klejonego krzyżowo. Zostały one zwymiarowane jako belki ciągłe, aby odkształcenia mieściły się w granicach. Strop jest podparty koncentrycznie przez kilkanaście słupów na pierwszym piętrze.

Ponieważ na pierwszym piętrze nie ma ścian usztywniających, strop powyżej został zbudowany jako bardzo sztywny (gr =20 cm). Przenosi on obciążenia usztywniające na środek klatki schodowej, rozmieszczonej niesymetrycznie i wykonanej z betonu zbrojonego. 

Program wykorzystany do analizy statyczno-wytrzymałościowej

Kontakt

Kontakt do Dlubal

Mają Państwo pytania albo potrzebują porady?
Zapraszamy do kontaktu z nami lub znalezienia różnych sugerowanych rozwiązań i pomocnych rozwiązań na naszej stronie FAQ.

+48 (32) 782 46 26

+48 730 358 225

info@dlubal.pl