Kopuła Louvre w Abu Dhabi, Zjednoczone Emiraty Arabskie

Projekt klienta

Statyka i konstrukcja Specjalny wykonawca, analiza statyczno-wytrzymałościowa, planowanie wykonania
Waagner-Biro Stahlbau AG
Wiedeń, Austria
www.waagner-biro.com
 
Inżynierowie konsultujący
Werkraum Wien Ingenieure
Wiedeń, Austria
 
Handel Engineering GmbH
Graz, Austria
www.handelengineering.com

Geometria i konstrukcja
Buro Happold Engineering
www.burohappold.com
Architekt Ateliers Jean Nouvel
Paris, Francja
www.jeannouvel.com
Inwerstor Właściciel budynkuTDIC
Abu Dhabi, Zjednoczone Emiraty Arabskie

Długość: ~ 149 m | szerokość: ~ 149 m | wysokość: ~ 26 m
Wpływy nieliniowe: przeguby plastyczne
Węzły: 2,805 | pręty: 10,976 | przekroje: 30

Dzięki kopule budynek Louvre w Abu Dhabi, planowane muzeum w stolicy Zjednoczonych Emiratów Arabskich, stanie się nową perłą architektury, po tym jak zostanie ukończony w 2015 roku. Stalowa konstrukcja kopuły będzie miała średnicę 180 m i będzie przykrywała budynek nowego oddziału Muzeum Louvre w Paryżu.

Nowe muzeum zaprojektowali słynny francuski architekt Jean Nouvel. Austriacka firma Waagner-Biro z Wiednia była odpowiedzialna za przeprowadzenie obliczeń konstrukcyjnych i budowę kopuły. 

Konstrukcja

Kopuła spoczywa jedynie na czterech punktach podparcia rozmieszczonych w odległości 110 m, co daje wrażenie, że dach jest zawieszony nad znajdującym się poniżej pawilonem.

Celem wykonania pokrycia dachowego składającego się z kilkunastu warstw aluminiowych przekrojów jest stworzenie oświetlenia, jakie panuje w wąskich uliczkach orientalnego bazaru, zacienionych plecionymi matami. W ten sposób konstrukcja nośna jest wizualnie przesunięta na drugi plan.

Układ konstrukcyjny opiera się na ramie przestrzennej, obejmującej w przybliżeniu 11,000 elementów prętowych, każdy o średniej długości 4-5 m. Przestrzenna siatka wykonana z trójkątów i kwadratów została opracowana przez Buro Happold.

Konstrukcja jest podparta przez cztery wymienne łożyska sferyczne. Podczas tworzenia modelu istotne było uwzględnienie ich odporności na tarcie oraz siły reakcji podpór.

Obciążenie, które działa na model w analizie statyczno-wytrzymałościowej, zostało dokładnie przeanalizowane przez Waagner-Biro. Firma przeprowadziła także konsultacje z planistami ds. technicznych. Na przykład, lokalne obciążenie może być przenoszone przez siatki służące do prac konserwacyjnych. Kiedy technicy chodzą po siatkach, sąsiednie elementy muszą absorbować dodatkowe obciążenie poprzeczne.

Celem jest uzyskanie idealnego kształtu kopuły bez widocznego zwisu/przechyłu, kiedy już zostanie ukończona. Dlatego konieczne było nachylenie konstrukcji do montażu. To z kolei, poza odkształceniem elementów pod wpływem ciężaru własnego, generowało konieczność uwzględnienia kolejnego efektu.

Z czasem tolerancje w połączeniach sworzniowych elementów będą powodować wysuwanie się połączeń, a to z kolei skutkuje pogłębianiem się zwisu/ugięcia/przechyłu kopuły.

Waagner-Biro: „Nowa ikona konstrukcji stalowej powstała w postaci kopuły Louvre Abu Dhabi.”

Program wykorzystany do analizy statyczno-wytrzymałościowej

Kontakt

Kontakt do Dlubal

Mają Państwo pytania albo potrzebują porady?
Zapraszamy do kontaktu z nami lub znalezienia różnych sugerowanych rozwiązań i pomocnych rozwiązań na naszej stronie FAQ.

+48 (32) 782 46 26

+48 730 358 225

info@dlubal.pl