Siedziba Stowarzyszenia Rolników we Freiburgu, Niemcy

Projekt klienta

Konstrukcja i statyka Göppert Bauingenieure
Lahr, Niemcy
www.gbi-statik.de
Architekt Werkgruppe Lahr
Lahr, Germany
www.werkgruppe-lahr.de
Inwestor Stowarzyszenie rolników Baden (BLHV)
Freiburg, Niemcy
www.blhv.de

Długość: ~ 55 m | szerokość: ~ 18 m | wysokość: ~ 14 m
węzły: 752 | pręty: 625 | powierzchnie: 150 | elementy skończone: 20,441

Nowa Siedziba Stowarzyszenia Rolników we Freiburgu (BLHV) jest wyjątkowa. Drewniana konstrukcja jest chroniona przez szklaną fasadę, która przeciwdziała starzeniu się drewna w wyniku działania warunków atmosferycznych. Chociaż architekci Werkgruppe i Lahr mają bogate doświadczenie w budownictwie drewnianym, drewniany dom ze szklaną fasadą był dla nich "projektem modelowym ".

Czteropiętrowy budynek oferuje ponad 100 miejsc pracy na powierzchni biurowej wynoszącej 2,000 m².

Analiza statyczno-wytrzymałościowa konstrukcji z drewna litego została przeprowadzona przez klienta Dlubal Software, biuro inżynierskie Göppert Bauingenieure z Lahr w Niemczech.

Budowa

Zewnętrzne wymiary Siedziby Stowarzyszenia Rolników we Freiburgu wynoszą około 55 m x 18 m x 14 m (dł. x szer. x wys.). Klatka schodowa umieszczona w środku budynku i wykonana w konstrukcji żelbetowej pełni rolę rdzenia usztywniającego całej konstrukcji. Oprócz tego, drewno wykorzystano niemal wyłącznie do konstrukcji nośnej: ściany, słupy i belki łączące wykonano z drewna klejonego warstwowo, a stropy z drewna klejonego krzyżowo z dodatkową, 8-centymetrową warstwą betonu.

Połączenie ścinane pomiędzy drewnianym stropem o grubości 20 cm i betonem zostało zapewnione dzięki ukośnym łącznikom FP. Z konstrukcyjnego punktu widzenia, takie rozwiązanie hybrydowe poprawia efektywność przenoszenia obciążeń poziomych przez tarczę stropu. Dodatkowo beton zapewnia dobrą ochronę przed hałasem.

Konstrukcja ściany zewnętrznej zapewnia dobrą izolację termiczną: 20 cm ściany z litego drewna, 20 cm niepalnej wełny mineralnej oraz 8 cm warstwy elewacyjnej. W odległości 14 cm zamocowano natomiast szklaną konstrukcję, stanowiąca front budynku.

Do wykonania tego projektu, którego koszt wyniósł 8 milionów euro, zużyto około 3,000 m3 drewna świerkowego oraz 2,000 m3 jodły pospolitej.

Program wykorzystany do analizy statyczno-wytrzymałościowej:

Kontakt

Kontakt do Dlubal

Mają Państwo pytania albo potrzebują porady?
Zapraszamy do kontaktu z nami lub znalezienia różnych sugerowanych rozwiązań i pomocnych rozwiązań na naszej stronie FAQ.

+48 (32) 782 46 26

+48 730 358 225

info@dlubal.pl