Centrum wodne, Courchevel, Francja

Projekt klienta

Statyka i budownictwo Biuro inżynieryjne
Bollinger+Grohmann Engineers
Paryż, Francja
www.bollinger-grohmann.com
Architekt Auer + Weber + Assoziierte
Stuttgart, Monachium, Niemcy
www.auer-weber.de
Inwestor Miasto Courchevel, Francja

W sezonie zimowym 2015/2016 otwarte zostało nowe centrum wodne Courchevel we Francji.

Zlokalizowane jest w departamencie Savoie i leży w centrum rozrywki Grandes Combes, przy wejściu do parku narciarskiego Courchevel.

Ze względu na wielkość i złożoność projektu, architekci zdecydowali się na duży dach pokryty trawą. Dach idealnie dopasowuje się do topograficznych, klimatycznych i środowiskowych ograniczeń i przyczynia się do zachowania ciągłości krajobrazu.

Konstrukcja

Dach o wymiarach 120 x 80 m zakrywa pomieszczenia wewnątrz, gdzie terasy i baseny są rozmieszczone na różnych poziomach. Na wielu miejscach są podpory konstrukcji dachu od siebie oddalone o 29 m, długość belek wspornikowych wynosi 17 m.

Ze względu na samo położenie centrum wodnego, bardzo istotne były obliczenia obciążenia śniegiem i trzęsieniem ziemi. Aby konstrukcja wytrzymała znaczne obciążenia śniegiem i trzęsieniem ziemi składa się z sieci przecinających się kratownic o wysokości 2 m. Dzięki czterem konstrukcjom powłokowym, które skierowane są na południe, do wnętrza dociera odpowiednia ilość światła.

Ponadto, dwie kładki dla pieszych łączą dach z okolicznymi trasami turystycznymi w górach.

Programy wykorzystane do analizy statyczno-wytrzymałościowej

Kontakt

Kontakt do Dlubal

Mają Państwo pytania albo potrzebują porady?
Zapraszamy do kontaktu z nami lub znalezienia różnych sugerowanych rozwiązań i pomocnych rozwiązań na naszej stronie FAQ.

+48 (32) 782 46 26

+48 730 358 225

info@dlubal.pl