Labirynt w Genk, Belgia

Projekt klienta

Statyka i konstrukcja Biuro inżynierskie:
Bollinger+Grohmann Engineers, France
www.bollinger-grohmann.com
 Architekt Gijs Van Vaerenbergh
Leuven, Belgia
www.gijsvanvaerenbergh.com
 Inwestor Miasto Genk, Belgia
www.genk.be

Na powierzchni 1400 m2, na terenie centrum sztuki w Genk (Belgia), został zainstalowany stalowy labirynt C‑Labirynt. Labirynt został postawiony z okazji 10-lecia istnienia centrum sztuki, które znajduje się na terenie dawnej kopalni węgla kamiennego Winterslag.

Ponad miesiąc trwały prace związane z instalacją labiryntu, który z końcem września 2015 został ponownie rozebrany.

Budowa

Długość labiryntu wynosi jeden kilometr, a jego wymiary to 37,5 x 37,5 m.

Do labiryntu można wejść i wyjść w jednym miejscu w formie baldachimu wyciętego w stalowych płytach.

Płyty, wykonane ze Stali S235, mają długość 1,5 m, szerokość 5 m i grubość 5 mm.

Płyty zostały pocięte laserowo, następnie ukośnie ścinane i pomalowane tak, aby odwiedzający mogli wejść w interakcję z konstrukcją.

Analiza statyczno-wytrzymałościowa

Szczególną uwagę zwrócono na odkształcenia, naprężenia i stateczność pod wpływem oddziaływania wiatru oraz do wyboczenia płyt.

W stosunku do spoin, mocowania do podłoża, stężenia poziomego pod wpływem obciążenia wiatrem oraz w odniesieniu do lokalnego wyboczenia płyt zastosowano specjalne rozwiązania techniczne.

Kontakt

Kontakt do Dlubal

Mają Państwo pytania albo potrzebują porady?
Zapraszamy do kontaktu z nami lub znalezienia różnych sugerowanych rozwiązań i pomocnych rozwiązań na naszej stronie FAQ.

+48 (32) 782 46 26

+48 730 358 225

info@dlubal.pl