Frans Masereel 中心,Kasterlee,比利时


Structural Engineering Engineering office
Bollinger+Grohmann Engineers, France
Architect LIST & Hideyuki Nakayama Architects
Investor Frans Masereel Centrum, Belgium

Frans Masereel Centrum, founded in 1972, offers residencies and working spaces for 70 graphic designers, artists and critics who want to extend their knowledge in intaglio, 3D printing or lithography.

In 2013, the center started the expansion with a new graphics studio, a darkroom and new exhibition rooms.

To withstand the acting snow loads, the new pavilion at ground level has a conic shape where six triangles have been cut out.

A corridor which leads outside connects the extension with the existing building.


The walls with varying height between 2.3 and 5.9 m, are made of reinforced concrete and are filled with calcium silicate units.

The walls support a conic roof with a diameter of 29 m which uses the principle of the reciprocal structure with 7 rows. Therefore, no central support is needed.

The reciprocal structure consists of about 1,000 wooden beams with a section of 8 x 23 cm and a length of up to 6 m.

Programs Used for Timber Design


联系 Dlubal

如果您有任何关于我们产品的问题或者建议,请联系我们的技术支持或者搜索我们的问题和解答 (FAQs)。

+49 9673 9203 0