Wszystko jest online. Licencje Dlubal dla RFEM 6, RSTAB 9 i RSECTION również. Niesie to ze sobą wiele korzyści, ale wymaga również, aby użytkownicy wypożyczali i zwracali licencje, a to za pośrednictwem internetu.
Aby móc po raz pierwszy uruchomić te programy, użytkownik musi na początku mieć połączenie z internetem. Licencja jest następnie aktywna na komputerze przez standardowo ustawione 24 godziny, bez konieczności połączenia z internetem. Po 24 godzinach ponownie wymagane jest połączenie z internetem w celu przedłużenia o kolejne 24 godziny.
Zamknięcie programu przy aktywnym połączeniu z internetem powoduje zwolnienie licencji w ciągu kilku sekund. Również wylogowanie się z programu przy aktywnym połączeniu z internetem prowadzi do zwolnienia licencji. Po upływie 24 godzin sesji licencja jest automatycznie zwalniana na serwerze licencji Dlubal, z wyjątkiem licencji wypożyczonych.
Po co więc to FAQ?
Wielu użytkowników pyta nas, czy administratorzy lub my możemy zwolnić licencję. Nie ma jednak możliwości wylogowania użytkownika z zewnątrz. Ani dla Państwa, ani dla nas. Możemy jedynie ponownie zezwolić na zalogowanie, co odpowiada wówczas niejako kolejnej licencji.
O ile nam wiadomo, na ogół działa to bez problemów, o ile użytkownik nie wyłącza systemu bez uprzedniego zamknięcia programu. Ponieważ nie ma wówczas już połączenia LAN, licencja nie może zostać zwrócona i pozostaje zablokowana. Muszą tu Państwo odpowiednio działać. Szczególnie przy korzystaniu z serwerów terminalowych samo wylogowanie nie jest wylogowaniem z programu, przez co licencja pozostaje powiązana z sesją!
Mają Państwo generalnie 3 możliwości:
1. Zakończyć program, odczekać 10–60 s, wyłączyć system
2. Aktywnie się wylogować (najbezpieczniejsza metoda, ale wymaga ponownego wprowadzenia adresu e-mail i hasła)
3. Zwolnić licencję za pomocą menedżera licencji – wybór licencji DEMO
Kiedy licencja została pomyślnie zwrócona, mogą Państwo przetestować na żywo. Gdy tylko plik user_data_v4.bin w ścieżce C:\Users\USERNAME\AppData\Local\Dlubal zostanie usunięty przez program, licencja jest ponownie wolna (USERNAME = nazwa użytkownika Windows).